Pondělí, 6 prosince, 2021

/

Mýty o používání mikrovlnek: Jaká je pravda – jsou jídla z nich nezdravá a méně výživná, než se říká?

Ohřívání jídel v mikrovlnné troubě je velmi pohodlné a rychlé. Navíc je to velmi jednoduché a rychlé, protože nemusíte nic míchat a ohřátí jídla trvá jen pár minut. Avšak mnoho lidí se domnívá, že za pohodlí a rychlost se musí platit a tvrdí, že mikrovlnná trouba uvolňuje škodlivé záření, které poškozuje naše zdraví a ničí i důležité živiny v potravinách. V tomto článku se podrobně podívám na to, jak mikrovlnná trouba ovlivňuje obsah živin v jídle a jak ohřívání potravin v ní mění jejich zdravotní účinky.

Co je mikrovlnná trouba?
Mikrovlnná trouba neboli mikrovlnka je kuchyňský spotřebič, který mění elektrickou energii na druh elektromagnetických vln, kterým se říká mikrovlny.

V důsledku působení mikrovln dochází k vibracím, otáčení a vzájemnému narážení molekul v jídle do sebe, což způsobí přeměnu kinetické energie na tepelnou.
Je to podobné jako když máte studené ruce a snažíte se je zahřát tak, že je o sebe začnete třít. U mikrovlnné trouby se ale teplo uvolňuje na molekulární úrovni.
Mikrovlny hlavně ohřívají molekuly vody, ale působí také na tuky, oleje a sacharidy, jen v menší míře než na vodu.

A protože se mikrovlny šíří po celém jídle, jsou potraviny z mikrovlnné trouby zahřáté rovnoměrněji než u ostatních způsobů přípravy jídla, jako je například smažení nebo pečení.

Mikrovlnná trouba tedy mění elektrickou energii na elektromagnetické vlny. Tyto mikrovlny vyvolávají pohyb molekul v jídle, což vede k jeho ohřátí.

Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé?
Většina lidí si pod pojmem „záření“ automaticky představí něco špatného. Nicméně je třeba si uvědomit, že záření z mikrovlnné trouby nemá nic společného se zářením z atomových bomb nebo jaderných havárií.
Mikrovlnná trouba vydává neionizující záření, stejné jako záření z mobilního telefonu, jen mnohem silnější.

Avšak pamatujte si, že se jedná o elektromagnetické záření, takže ne každé záření je zdraví škodlivé.

Mikrovlnná trouba je navíc vybavena kovovým stíněním (a všimněte si, že i sklo, kterým díváte dovnitř má v sobě kov), které účinně brání úniku záření ven, takže není třeba se bát zdravotních rizik.
Kromě toho mikrovlnná trouba uvolňuje elektromagnetické záření jen tehdy, když jsou zavřená dvířka, takže se nemusíte bát ozáření, protože jakmile je otevřete, žádné další záření se již netvoří.

Protože mobilní telefony produkují elektromagnetické záření trvale i během telefonování a dosud nebyla prokázána jejich škodlivost, není důvod, proč se bát mikrovlnné trouby, která je dokonale stíněná a prakticky žádné záření z ní neuniká. Navíc si uvědomte, že intenzita záření prudce klesá s rostoucí vzdáleností od zdroje.

Ovšem pro maximální opatrnost se samozřejmě neopírejte hlavou o dvířka mikrovlnné trouby při ohřívání jídla (udržujte hlavu ve vzdálenosti alespoň 30 cm od dvířek).

Ujistěte se také, že vaše mikrovlnná trouba je v pořádku. Pokud jsou dvířka rozbitá nebo správně nesedí, pořiďte si novou.

Mikrovlny jsou tedy druh elektromagnetického záření, které je stejné jako záření z mobilních telefonů. Avšak způsob provedení mikrovlnné trouby brání úniku záření do okolí.

Jak příprava jídel v mikrovlnné troubě ovlivňuje obsah živin?
Všechny způsoby tepelné úpravy snižují nutriční hodnotu potravin. To je třeba si uvědomit jako první. Hlavními faktory, které se na tom podílejí jsou vysoké teploty, dlouhá doba vaření a používání vody (voda naředí a odplaví ve vodě rozpustné živiny).
Při ohřevu jídel v mikrovlnné troubě nepoužíváme vodu, vaření trvá jen krátkou dobu a nedochází k vlastnímu varu (tedy k významnému vzestupu teploty až do bodu varu).

Proto bychom mohli očekávat, že při přípravě jídel v mikrovlnce si potraviny zachovávají více živin než u ostatních způsobů tepelné úpravy, jako jsou smažení či vaření.