- Reklama -udalosti

/

Houby jako hlavní jídlo i příloha

Domaše je obklopena lesy, a proto je nastupující podzim obdobím, kdy v kuchyni začínáme využívat toho, co v nich roste, zejména houby. Připravili jsme z nich naši tradiční polévku, krupoto, jsou vhodné i jako příloha k masu či plněné. A aby to nebylo jen o houbách, přidali jsme recept na podzimní paštiku a náš speciální řez.

Houbová kotěnka s bylinkovým olejem

Na 5 porcí potřebujeme:

200 g sušených hub, 500 ml mléka, 500 ml smetany na vaření, 1 l juchy (šťávy z kysaného zelí), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g másla, 100 g hladké mouky, olivový olej

Postup:

  1. Houby nejprve omyjeme, propláchneme a dáme vařit. Cibuli a česnek orestujeme. Přidáme mouku a máslo. Postupně přiléváme mléko a smetanu a mícháme, až začne vařit. Do dalšího hrnce dáme sevřít juchu. Když začne vařit, přidáme ji k mléku. Potom houby přidáme do vzniklé směsi.
  2. Bylinkový olej: různé bylinky vložíme do nádoby, přilijeme olivový olej a rozmixujeme.

Hříšné dobré menu – is pivem, whisky a čokoládou
Mascarpone krém s lesním ovocem a medovými pláty

Na 4 porce potřebujeme:

100 g lesního ovoce, 200 ml červeného vína, 100 g lesního medu, 1 celá skořice, 100 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g krystalového cukru, 50 g moučkového cukru, 3 bílky, 10 g sódy máta na ozdobu

Postup:

  1. Ze smetany, z mascarpone a části lesního medu vyšleháme krém. Lesní směs s červeným vínem necháme vařit, přidáme trochu lesního medu a rozmixujeme na pyré. Necháme vychladit.
  2. Medové pláty: Rozpustíme cukr na karamel, přidáme trošku lesního medu a zasypeme sodou bikarbonou. Vznikne bohatá pěna, kterou vylijeme do pekáče a vyhladíme tak, aby vznikla tenčí vrstva. Necháme vychladit a odložíme do chladničky. Takto vychlazený medový plát rozlámeme na menší kusy.
  3. Připravené sklenice začneme plnit vrstvami plátů, krémem a pyré. Bílky vyšleháme s moučkovým cukrem. Ze vzniklé směsi navrch sklenice tvarujeme malé pyšteky, které můžeme opálit flambovací pistolí. Dozdobíme borůvkami a mátou.